Nebriefing la Cauză de masă din 8.05.2019: Protest la Ambasada Turciei

Occupy Guguță a revenit la Cauzele de masă – pauzele de prânz pe care alegem să le avem împreună într-un loc semnificativ. Nu e orice fel de pauză de prânz, e o pauză cu o cauză – o ocazie perfectă de a atrage atenția asupra problemelor de importanță majoră pentru noi, cetățenii, de a readuce în atenția publicului subiecte care nu trebuiesc uitate și de a avertiza guvernanții că suntem cu ochii pe ei și nu vom permite niciun fel de abuzuri asupra democrației”.

Cauza de astăzi, din fața Ambasadei Turciei, este una de solidaritate cu cei cărora li s-a furat dreptul la vot, ca și nouă.”

Erdogan și Plahotniuc nu sunt Turcia și Moldova. Turcia și Moldova sunt cetățenii acestor state – oameni care au demnitate, putere și rezistență – noi sîntem cei care decidem ce se întîmplă în statele noastre. Iar atunci cînd apar uzurpatori autoproclamați – ne revoltăm și ne luăm puterea înapoi.

Ceea ce s-a întîmplat alaltăieri în Turcia și mai puțin de un an în urmă la Chișinău – anularea rezultatelor alegerilor – este un semn că regimul nu mai are scrupule, dar și că a devenit arogant, capricios și, cel mai important, slab.

Dictatorii sunt slabi în fața poporului atunci cînd poporul vorbește, votează și își apără aceste drepturi. Mai ales cînd poporul votează altfel decît își doresc dictatorii.

În condițiile actuale de atac deschis asupra fundamentelor democratice ale statelor noastre fiecare cetățean este obligat să fie activ și să-și manifeste nemulțumirile față de autoritățile care nu-și respectă obligațiunile și mai ales datoria supremă de a reprezenta voința propriilor cetățeni.

Reiterăm poziția noastră – alegerile libere și democratice nu sunt democrația în sine, dar sunt minimul pe care o democrație trebuie să o aibă. Poporul trebuie să aibă libertatea de a-și schimba guvernările – aceasta este expresia cea mai înaltă a suveranității acestuia. Atunci cînd rezultatele alegerilor nu sunt recunoscute, pentru că nu convin puterii, e de datoria tuturor – nu doar votanților – să se indigneze.

Această cauză de masă în fața ambasadei Turciei ne oferă ocazia să reamintim încă o dată despre relațiile suspicios de apropiate dintre guvernanții celor două state – Moldova și Turcia, adică dintre Plahotniuc, Dodon și Erdogan.

Dacă autoritățile noastre văd în asemenea abuzatori – parteneri de dezvoltare și camarazi, atunci ne este frică să ne imaginăm ce se ascunde în spatele percepției lor a ceea ce înseamnă democrație și libertățile cetățenilor.

Noi vrem prietenie între popoarele moldovenesc și cel turcesc, nu doar între dictatori.

Vrem schimb de idei bune, de cărți, de opere de artă, de oameni ce călătoresc ca să cunoască mai bine alte culturi.

Nu vrem schimb de ostatici (predarea profesorilor turci regimului în schimbul renovării președinției), mașini cu tunuri de apă TOMA de reprimat protestele și instrumente de sabotat democrația. Guvernanții noștri ar trebui să condamne regimul instaurat în Turcia, nu să-l legitimeze și să îl copieze.

Halkın iradesi gasp edilemez!  

Voința poporului nu poate fi uzurpată!

#protestpermanent

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Get started