#Nebriefing: reforma justiției și coaliția de guvernare

Alianța PSRM – ACUM a fost datorată mai ales angajamentului pentru o justiție independentă. O justiție care să curețe sistemul corupt lăsat de Plahotniuc și guvernarea Partidului Democrat, dar și de celelalte care au precedat-o. O justiție care să lucreze în interesul fiecărui cetățean, nu în a unei minorități corupte. O astfel de justiție începe, inclusiv, cu un procuror independent. Există suspiciuni rezonabile că nu toți cei implicați la guvernare își doresc un astfel de procuror, o astfel de justiție sau o țară în care fiecare cetățean să fie protejat de lege, iar cei care își doresc aceste lucruri nu neapărat știu cum să le obțină. 

Cu cîteva luni în urmă, în cadrul reformei justiției, a fost regândit concursul de numire în funcție a procurorului general, și anume a fost introdusă o comisie de preselecție a candidaților ce urma, în bază de criterii de profesionalism și integritate, în mod transparent, să filtreze lista inițială de candidați până la patru nume. Comisia a fost alcătuită din experți naționali și unul internațional din domeniul justiției, actuala ministră a justiției și reprezentanți ai societății civile, printre care și delegatul Președintei Parlamentului.

Pe 01.11.2019, ministra justiției, Olesea Stamate, a spus că Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu a pus la dispoziția comisiei de preselecție informația completă privind declarațiile pe venit ale candidaților. ANI a motivat că această informație reprezintă date cu caracter personal, iar divulgarea acestor date ar fi o încălcare a legii.

Pe 6 noiembrie, Stamate a anulat rezultatele concursului de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror general, invocând 2 motive:

1)Membri comisiei au primit informații despre averea și integritatea candidaților care nu erau cunoscute în timpul notării.

2) Membrul comisiei desemnat de Președintele Parlamentului a acordat punctaj disproporționat unor candidați. Acest fapt a distorsionat rezultatul concursului.

În aceeași zi, prim-ministra Maia Sandu a anunțat că va modifica singură Legea privind procuratura prin procedura de „asumare de răspundere”, o procedură care evită votul Parlamentului, dar pune în joc demiterea Guvernului de către Parlament. Procedura presupune că proiectul de lege este adoptat dacă în decurs de 72 de ore nu este depusă o moțiune de cenzură împotriva guvernului.

Azi, la 15:00, Maia Sandu va declanșa în plenul Parlamentului procedura de asumare de răspundere. Ieri, Igor Dodon spunea că în proporție de 90% guvernul Sandu va cădea, iar coaliția de guvernare se va destrăma din cauza deciziei prim-ministrei. Pe parcursul zilei de joi, acesta a avut întrevederi separate cu ambasadorii UE, SUA și Rusia.

Ce NU este în regulă în această situație:

  1. Tentativa PSRM de a sabota concursul și reforma justiției prin intermediul membrului comisiei de preselecție desemnat de Președinta Parlamentului. Practica de a respecta litera angajamentelor dar a sabota spiritul acestora nu este ok. 
  2. Lipsa de pregătire a blocului ACUM în desfășurarea concursului de preselecție și reacția întârziată a acestora când era deja clar că nu se urmărește alegerea corectă a unui procuror general. Faptul că, din nou, principalul criteriu – integritatea candidaților – nu a fost implementat pînă la capăt, deși situația putea fi prevăzută și prevenită.

Oamenii au fost direcți în a spune că vor o justiție corectă și echidistantă. În februarie, am votat pentru a scăpa de o stare de lucruri în care decide oricine, numai nu poporul. Justiția trebuie să fie a oamenilor și să protejeze oamenii. Prima îngrijorare a procuraturii trebuie să fie dreptul omului de rînd, nu moftul unui politician. Ca cetățeni, plătim pentru asta și avem dreptul la asta.

Ne exprimăm încrederea și speranța că deputații ACUM și PSRM vor reprezenta interesele alegătorilor lor și tuturor cetățenilor și vor lua deciziile necesare pentru a numi un procuror general. Aceasta este o alianță susținută de cetățeni, indiferent de vârsta, averea, etnia sau limba lor vorbită – este o alianță susținută de dorința pentru o justiție independentă, un stat funcțional, pentru respectarea drepturilor omului și pentru o șansă spre o viață mai bună.

One thought on “#Nebriefing: reforma justiției și coaliția de guvernare

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: